JOBX

JOBX is een unieke beleving binnen CAPITAL, waar jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen kennis maken met de arbeidsmarkt en dit aan de hand van vooruitstrevende technologie.

De werkloosheidsgraad van jongeren (16 tot 24 jaar) in Brussel ligt vandaag hoger dan 25%. Dat is ronduit alarmerend. Wanneer je deze jongeren bevraagt, kom je verschillende redenen te weten: ze voelen zich dikwijls niet goed begeleid in hun zoektocht naar werk, komen ook weinig in contact met de praktijk op de werkvloer en hebben niet altijd zicht op wat de arbeidsmarkt hen te bieden heeft. Voor sommige jongeren is de drempel naar bepaalde jobs en sectoren ook gewoon te hoog.

Met JOBX willen we hier een concrete oplossing voor bieden. Door middel van trendy technologieën, zoals virtual reality, hologrammen, digital touchscreen en cinema, worden tal van beroepen en sectoren belicht. Zo ontdekken jongeren spelenderwijs en op een laagdrempelige manier een palet aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt, die voor hen voordien vaak onbekend waren. Dit kan voor vele jongeren de start zijn van een boeiende professionele loopbaan en de weg naar financiële onafhankelijkheid.

EXPLORE! EXPERIENCE! EXPAND!

Deze drie woorden beschrijven exact de beleving die de jongeren met JOBX ervaren. Ze starten dus met het ontdekken (eXplore!) van de mogelijkheden die de arbeidsmarkt te bieden heeft. Door gebruik te maken van trendy technologie, wordt dat ontdekken niet alleen een leerzame, maar meteen ook een leuke ervaring (eXperience!) die voor de jongeren een reële impact heeft. Op deze manier gaat er voor hen een wereld open die mogelijkheden biedt (eXpand!) waar ze voordien nooit bij hebben stilgestaan.

HOE BELEEF JE JOBX?

Een bezoek aan JOBX gebeurt altijd in klasverbandDe voorbereiding van het bezoek gebeurt klassikaal, waarbij de leerkracht een faciliterende rol speelt. Na het bekijken van een video, vullen de jongeren samen hun ‘JOBX PASS’ in die hen laat reflecteren over hun dromen en ambities.

Tijdens het bezoek zelf staan onze jeugdwerkers en animatoren klaar om alles in goede banen te leiden. In een eerste fase volgen de jongeren een parcours van 60 minuten. Dit gebeurt  via een doorschuifsysteem waarbij elk groepje 6 verschillende hubs bezoekt. In een tweede fase verzamelen de jongeren in de Community Space voor een reflectiemoment van ongeveer 15 minuten, waarbij ze hun ervaringen met elkaar kunnen delen. In de derde en laatste fase krijgen de jongeren tenslotte 30 minuten tijd om in het parcours vrij rond te lopen. Zo kunnen ze de (voor hen) interessante hubs opnieuw bezoeken. Het bezoek duurt twee uur.

De beleving wordt afgerond in de klas met een nagesprek. Aan de hand van discussiekaarten verwerken de jongeren de veelheid aan informatie die ze tijdens het bezoek hebben opgedaan. Ook hier speelt de leerkracht opnieuw een faciliterende rol.

Voor vragen en opmerkingen kan je ons altijd contacteren via jobx@capitalbelgium.be.

“JOBX is de meest innovatieve en pedagogisch inclusieve job tentoonstelling in heel de Benelux om de jongeren een zicht te geven over wat er allemaal bestaat van beroepen, bedrijven en sectoren.”
Trends Talk met Hassan Al Hilou (CAPITAL vzw) over JOBX op Kanaal Z

Hassan Al Hilou

Oprichter, CAPITAL vzw

Wil je als school/leerkracht graag JOBX met de klas bezoeken?

Klik dan op de knop hieronder